Correlatie tussen wisselkoersen en economische groei

Een wisselkoers is de waarde waartegen een bepaalde valuta kan worden verhandeld voor een andere in verschillende economische zones of landen. Hij is van groot belang voor het bepalen van de dynamiek van kapitaalstromen en handel en wordt gebruikt om de waarde van verschillende valutas ten opzichte van elkaar vast te stellen. Indien wij bij voorbeeld de waarde van het Britse pond zouden vergelijken met die van de Japanse yen, zouden wij duidelijk de effecten van de muntdepreciatie op onze Britse exportpositie zien. Daarom is het een belangrijke bepalende factor in de internationale handel en de monetaire besluitvorming.

currency

Daarnaast proberen de centrale banken de valutaschommelingen te beheersen om ervoor te zorgen dat de binnenlandse vraag op een voldoende peil blijft. In wezen trachten de centrale banken de waarde van de valutas te beheersen, omdat deze van invloed is op de nationale productie en de rentetarieven. Enkele jaren geleden was er zeer weinig correlatie tussen de waarde van valuta en de algemene economische prestaties. Door het wijdverbreide gebruik van computers en informatietechnologie is er nu echter een sterke en significante correlatie tussen valutabewegingen en de algemene economische prestaties.

Basically, all these factors, including the exchange rates, affect and determine economic growth, which in turn, affects all other aspects of macroeconomics. Daarom worden de wisselkoersen beschouwd als een vitale economische indicator en worden ze op grote schaal gebruikt door meer professionals, investeerders en analisten, alsmede door handelaren, zowel op lange als korte termijn. De gegevens die u verkrijgt van deze economische indicatoren helpen u betere handelsbeslissingen te nemen en helpen u te beslissen welke economische indicatoren u moet volgen en welke u niet moet onderzoeken. Ook zijn deze gegevens zeer nuttig in uw streven om verschillende trends en veranderingen in de valutamarkt te begrijpen, te voorspellen en te evalueren. Door valutatrends in de tijd te bestuderen, krijgt u een uitstekend begrip van de Forex markt.