Hoe zorg je dat je muziek wordt opgemerkt door het platenlabel

records

Mensen zijn altijd nieuwsgierig geweest naar de rijken en beroemden die leven volgens de principes van "no money down". Maar de echte rijken en beroemden hebben niet echt platen nodig om rijk en beroemd te worden. Platen zijn tenslotte net als investeringen. Een platenmaatschappij haalt haar winst uit de verkoop van albums, maar daarnaast zijn er allerlei royaltys die de platenmaatschappij ontvangt wanneer een album wordt verkocht, zowel wanneer een album rechtstreeks in de winkel wordt verkocht of van een site wordt gedownload, en ten slotte, wanneer dat album online of in een winkel wordt doorverkocht.

Daarom zien de platenmaatschappijen artiesten en hun fans als potentiële goudmijnen, en investeren ze veel geld in hen. Muzikanten krijgen commissies van de platenmaatschappijen en van de winkels waar hun albums worden verkocht. Iedereen krijgt een deel van de winst, wat vrij ingenieus is aangezien de meesten van ons er nooit aan zouden denken zoiets te doen. Elke keer dat een nieuw album wordt verkocht, krijgt een artiest een cheque, of hij het liedje nu zelf heeft geschreven of niet. Elke keer dat een liedje opnieuw wordt opgenomen, zelfs als het geen deel uitmaakte van de originele compositie, krijgt de artiest er toch voor betaald. En natuurlijk, elke keer dat een heel album digitaal wordt opgenomen en op cd wordt verkocht - het proces dat de muziekindustrie feitelijk haar inkomsten oplevert - krijgen de muzikanten daar ook een deel van.

De platenmaatschappijen geven de muzikanten ook royalty-percentages van hun verkopen voor het gebruik van hun namen en hun composities. In plaats van één royaltycheque voor de hele carrière van een artiest, krijgen ze dus een percentage voor elke keer dat hun naam op een nummer staat. Dus in plaats van één royaltycheque voor elk van hun albums, krijgen ze meerdere royaltys voor elke keer dat iemand een van hun liedjes downloadt (en dat zijn er heel wat). Het is een zeer symbiotische relatie, die beide kanten van de zakelijke structuur ten goede komt. En, als je muzikant bent, kun je ook de vruchten plukken van deze regeling!